Povijest

POVIJEST VK ĐAKOVO

Vaterpolo klub Đakovo osnovan je 18. svibnja 2011. godine. Osnivačka skupština donijela je Statut kluba i odluku o pokretanju postupka za upis kluba u Registar udruga RH, a Rješenje o upisu izdano je 30. svibnja 2011. Na dužnost predsjednika kluba izabran je Ivan Išasegi, na dužnost dopredsjednika Ante Beljan te na dužnost tajnika Željko Đođo.

Ideja za osnivanjem javila se 2-3 godine prije ostvarenja, kod grupe entuzijasta i zaljubljenika u vaterpolo koji su se ljeti okupljali na đakovačkom Gradskom bazenu i pokušavali igrati vaterpolo, a sve uz pomoć uprave bazena, koja je dopustila korištenje golova i opreme kupljene od strane Grada Đakova početkom 2000-ih pri neuspjelom pokušaju oživljavanja ovog sporta u našem gradu. Javlja se sve veći interes za bavljenje vaterpolom među bivšim i aktivnim đakovačkim sportašima – rukometašima, plivačima, košarkašima, nogometašima. Bio je to značajan poticaj za osnivanje kluba, a kao najzaslužnije treba posebno istaknuti: predsjednika kluba Ivana Išasegija, dopredsjednika Antu Beljana, tajnika Željka Đođu te Brunu Markulića, Nevena Markulića i Vladu Šimića.

U prvoj natjecateljskoj sezoni, u ljeto 2011. godine, zahvaljujući voditelju bazena koji klubu dodijeljuje neke slobodne i neiskorištene termine te susretljivosti uprave PK Đakovo koja ustupa dio bazena u vrijeme svojih termina, a pod vodstvom trenera gospodina Pišl Ivana –Kokija, koji je krajem 60-ih igrao vaterpolo u Đakovu, organizirani su svakodnevni treninzi, prikupljena oprema (lopte, kapice) te potaknuta organizacija i odigravanje tri tromeč susreta s vaterpolistima iz Vinkovaca i Virovitice. Prvi turnir odigran je 14.08.2011. u Virovitici, u sklopu plivačkog miting koji je dio programa proslave Dana Grada Virovitice, a VK Đakovo je u svojim prvim natjecateljskim utakmicama ostvario 2 pobjede te osvojio prvi od tri tromeč turnira! Sljedeći turnir odigran je u Đakovu, 21.08.2011., a najuspješniji su bili Vinkovčani, ispred Đakovčana i Virovitičana. Treći turnir trebao je biti održan 04.09.2011. na vinkovačkom kupalištu Banja no momčad iz Virovitice nije doputovala pa je odigrana samo utakmica između VK Vinkovci i VK Đakovo, u kojoj su se đakovčani revanširali domaćinu za poraz na turniru u Đakovu. Svi turniri bili su vrlo dobro organizirani, a osim sportskog rivalstva u bazenu, uspostavljeno je, uz druženje nakon utakmica, i sportsko prijateljstvo te suradnja koja je osnova za planirano pokretanje 3. HVL – istok odnosno razvoj vaterpola u našoj regiji. Organiziran je i prijateljski susret s vaterpolistima iz Osijeka, koji su u bazenu pokazali svoje vaterpolsko umijeće i nadigrali neravnopravnog domaćina no njihovo gostovanje u Đakovu posebno je značajano zbog započete suradnje novoosnovanog VK Đakovo s jedinim vaterpolskim klubom na području istočne Hrvatske koji nastupa u natjecanjima HVS-a. U prvoj natjecateljskoj sezoni za VK Đakovo igrali su: Stjepan Barišić (g), Nikola Radočaj, Ivan Ostheimer, Tomislav Barberić, Ivan Barišić, Neven Markulić, Luka Franjić, Tin Takač, Igor Jurjević, Vlado Šimić, Borna Patrun, Ivan Išasegi, Ante Beljan, Bruno Markulić, Dražen Pešut (g), Gabrijel Abramović, Goran Grgić, Mislav Dumančić, Hrvoje Pauković, Mario Radoš, Tomislav Ramčić, Gabrijel Ondrašek, Davor Ilakovac i Željko Đođo.

Vaterpolo klub Đakovo primljen je u obitelj hrvatskog vaterpola na godišnjoj Skupštini HVS-a održanoj 04. rujna 2011. godine.

Na godišnjoj skupštini kluba koja je održana 14.01.2012. godine izabrani su članovi izvršnog odbora, a to su:  Ivan Išasegi, Ante Beljan, Željko Đođo, Ivan Pišl-Koki, Neven Markulić, Vlado Šimić, Ivan Tomić, Goran Grgić i Tomislav Barberić.

Klub djeluje u cilju promicanja, razvitka i unapređenja vaterpolskog sporta na području Osječko-baranjske županije odnosno na području Slavonije i Baranje, gdje je bavljenje ovim sportom jako malo zastupljeno. Nedostatak natkrivenih bazena općenito, a posebno nedostatak natkrivenih bazena propisanih dimenzija za odigravanje vaterpolskih utakmica, zasigurno je najveći razlog takvog stanja. No ipak, tradicija igranja vaterpola u Hrvatskoj i svi uspjesi hrvatske reprezentacije i klubova te blizina naše regije jakim vaterpolskim zemljama, Mađarskoj i Srbiji, odnosno mogućnost dobre suradnje te odigravanja prijateljskih i natjecateljskih utakmica na ovom području, uz jaku vjeru u skorašnju izgradnju zatvorenih bazena, veliki su poticaj za pokretanje razvoja ovog atraktivnog i popularnog sporta. Za uspješnu realizaciju tih planova posebno je bitna dobra suradnja s VK Kruna Osijek koji unatoč teškim uvjetima za rad drži visok organizacijski nivo i kvalitetno radi u svim selekcijama te ostvaruje zapažene rezultate, najviše u mlađim natjecateljskim katogorija kojima posvećuje posebnu pažnju. Upravo uz pomoć VK Kruna Osijek planirano je od ljeta 2012. pokretanje škole vaterpola kojom bi se, kroz školovanje mladih igrača, izgradili čvrsti temelji za dugotrajno funkcioniranje i razvoj kluba.

Iako VK Đakovo ove godine slavi tek 1. rođendan, povijest vaterpola u Đakovu seže čak do 1953. godine, a usko je vezana uz aktivnosti i djelovanje đakovačkog Plivačkog kluba.

POVIJEST VATERPOLA U ĐAKOVU

Vaterpolski klub u Đakovu djelovao je u sklopu Plivačkog kluba SD Mladost koji je osnovan 7. svibnja 1953. godine. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je četrdesetak osoba. U upravni odbor su izabrani Mirko Žurić, Danijel Vuleta, Danica Repak, Vlado Haban i Vlado Babić. Skupštini je bio nazočan i tehnički tajnik Plivačkog saveza Hrvatske gosp. Roje. Na godišnjoj skupštini 10. siječnja 1954. godine izabrano je novo rukovodstvo društva: predsjednik Drago Makir, potpredsjednici Ivo Damjanović i Drago Babić, tajnik Stjepan Rechner, blagajnik Mišo Gajger, ekonom Križan Mikulić, referent za agitaciju i propagandu Franjo Matišić, te članovi Vlado Pihlerm, Matija Marinović st., Ivo Pavić, Bogdan Mihajlović, Josip Marković, Eugen Pavličić, Zvonko Benašić i Slavko Sabolović. Nadzorni odbor su sačinjavali Mirko Žurkić, Slavko Kolarević i Stjepan Rac. Skupština je na kraju donijela odluku da športsko društvo preimenuje u „Đakovački športski klub“ (skraćeno ĐŠK) jer je mnogo športskih kolektiva, čak i u najbližoj okolici nosilo naziv Mladost.

Prva vaterpolska utakmica u Đakovu odigrana je 18. lipnja 1953. godine. Đakovčani su izgubili od vinkovačke Lokomotive rezultatom 10:1, a domaća ekipa se iskazala dobrom organizacijom svog prvog nastupa pred domaćom publikom. Zabilježeno je da je gledatelja bilo čak oko 800, što ni nogometaši tada nisu mogli često okupiti! Istog ljeta odigrane su utakmice protiv Proletera iz Slavonskog Broda, prvo u Đakovu, a potom i uzvrat u Slavonskom Brodu. Momčad Proletera bila je uspješnija od đakovačkih vaterpolista u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji, na gostujućem i na domaćem terenu. Bila je to prva sezona vaterpola u Đakovu.

U narednim sezonama, od 1954. do 1962. godine, vaterpolisti ĐSK-a odmjeravaju snage sa suparnicima iz regije, a bili su to: Omladinac iz Osijeka, Lokomotiva iz Vinkovaca, PK Požega iz Slavonske Požege, Proleter odnosno Radnički (od 1957.) iz Slavonskog Broda te PK Sava iz Brčkog. Utakmice su odigrane u sklopu regionalne lige koja je obuhvaćala plivačka natjecanja i vaterpolske utakmice. Sva nadmetanja bila su iznimno dobro posjećena, gledatelja je bilo po nekoliko stotina. Đakovčani su većinom bili uspješniji od Požežana, dok su protiv ostalih suparnika većinom bili poraženi. Godine 1959. zabilježene su i dvije utakmice u Crikvenici protiv domaćih vaterpolista, a obje su završile prijateljskim, nerješenim ishodom. U tim sezonama za ĐSK su igrali: Čosić, Lukić, S. Rac, V. Rac, I. Rac, Pihler, Hornjak, Šestak, Wizner, Delić, Krišković, Šunk, Kempf, Rogoz i Mikić, a povremeno i igrači osječkog Omladinca Franjo Vertaga, Pavleković te mladić kojeg se pamti po nadimku Fantom.

Zapisi o nastupima i rezultatima đakovačkih vaterpolista datiraju do 1970. godine, a završnih 9 sezona (1962. – 1970.) nastupaju kao dio SD Jedinstvo koje 11. veljače 1962. godine objedinjuje sve bivše ĐŠK-ove sekcije. Na taj način jedinstveni klub je imao nogometnu, plivačku, stolnotenisku, boksačku i šahovsku sekciju. U plivački odbor izabrani su Slipčević, Barišić, Lasić, S. Rac, Vučetić, Reininger, Babić, Homotar, Baptista, Matejčić, Knežević i Klobučar. Iste godine vaterpolisti SD Jedinstvo su kao drugoplasirani u Slavonskoj plivačkoj ligi sudjelovali na kvalifikacijskom turniru sjeverne Hrvatske u Bjelovaru. Pokazatelj je to podizanja kvalitete koja donosi sve bolje rezultate đakovačkim vaterpolistima. U spomenutim sezonama vaterpolisti SD Jedinstvo sudjelovali su na tromeč susretima plivačkih klubova iz Đakova, Požege i Bjelovara te odigrali niz utakmica protiv najvećih sportskih rivala – Vinkovčana, protiv kojih su ostvarili podjednak broj pobjeda i poraza te Požežana, protiv kojih su većinom bilježili pozitivne rezultate. Godine 1970. ugostili su vaterpoliste iz Crikvenice koji nisu mogli parirati boljim i iskusnijim đakovčanima. Za SD Jedinstvo nastupali su: Albreht, Rogoz, D. Rac, Mikić, Vinković, Ivo Rac, Kassa, V. Rac, Bodakoš, Buruš, Ivan Rac, Šundov, Pišl i Mesić.

(korišteni podaci iz knjige „Pedeset godina plivanja u Đakovu, od 1953. do 2003.“, autora Ivana Grizaka)

 

Početkom 1970-ih polako se gase vaterpolske aktivnosti u Đakovu, a pokušaj ponovnog pokretanja događa se početkom ovog stoljeća kada Grad Đakovo kupuje golove i kad su, u sklopu plivačkih natjecanja, odigrane dvije prijateljske utakmice protiv vaterpolista iz Vinkovaca, koje su ipak bile jedine odigrane utakmice te ideja o organiziranom i stalnom bavljenju vaterpolom u Đakovu nije zaživjela.

Đakovčani su, sve do prošlog ljeta, posljednji put vaterpolske utakmice imali priliku vidjeti 2006. godine kad je Vaterpolo klub Osijek organizirao u Đakovu turnir 2. HVL-e, na kojem su zauzeli 6 mjesto.

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes